Затворен 25. ФКТ „Ристо Шишков“ – лауреат Тања Бошковиќ

  На големата сцена на центарот за култура „Антон Панов“, се одржа завршницата на јубилејниот 25. Меѓународен фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“. На чинот на затворањето на фестивалот, беа доделени награди во повеќе категории од театарската асоцијација НЕТА, а единствената награда за високо актерско достигнување „Ристо Шишков“ ја понесе Тања Бошковиќ, за улогата на […]

Read More

Делегација на Електростаљ во посета на општина Струмица

  Делегација од градот Електростаљ од Московската област на Руската федерација, престојиваше во неколкудневна посета на општина Струмица. Посетатата започна во градинката „Детска радост“ каде што претставниците на градот Електростаљ подарија фотографии и книги. Гостите ја посетија и библиотеката „Благој Јанков Мучето“ каде што донираа 300 книги. За време на престојот во Струмица, домаќините и […]

Read More

Костадинов оствари средба со амбасадорите на Јапонија и Србија и заменик амбасадорот на Кина

Вршителот на должноста градоначалник на општина Струмица, Костадин Костадинов оствари средба со амбасадорката на Јапонија, Кеико Ханеда, амбасадорката на Република Србија, Душанка Дивјак Томиќ, заменик амбасадорот на Народна Република Кина, Мао Кинвен и сопругата на амбасадорот на Холандија. Оваа средба е во рамките на добрата соработка помеѓу Здружението на граѓани „Добре дојде Macedonia welcome Centre“ […]

Read More

„Паркиралишта Струмица“ поставува заштитни столпчиња на дел од тротоарите во градот

Јавното претпријатие „Паркиралишта Струмица“ започна со поставување на заштитни столпчиња на тротоарите на неколку локации во градот за зголемување на безбедноста во сообраќајот. Поставувањето на столпчињата започна од тротоарот на улицата „Ванчо Китанов“ од страната на основното општинско училиште „Сандо Масев“, а продолжува на улиците „Панче Пешев“ кај медицинскиот центар, „24-ти Октомври“ кај ЈПКД „Комуналец“ […]

Read More

Општина Струмица ја одбележа 73 – годишнината од ослободувањето

  Со свечена програма која што се одржа пред Споменикот на Револуцијата во градскиот парк, беше одбележана 73 – годишнината од ослободувањето на Струмица. Во чест на празникот беше изведен мал митинг на револуционерна поезија во изведба на членови на рецитаторската секција при домот за деца и млади „Благој Мучето“, положено свежо цвеќе, а беше […]

Read More

Струмица: Ќе се асфалтираат улици во 10 населени места

Согласно програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици на општина Струмица за 2017 година, започнаа подготвителните активности за асфалтирање на улици во населените места. Од Одделението за комунални работи информираа дека во првата фаза ќе бидат асфалтирани 14 улици во населените места Габрово, Дабиле, Куклиш, Рич, Градско Балдовци, Костурино, Добрејци, Муртино, Вељуса […]

Read More

Струмица: Заврши пријавувањето и запишувањето во августовскиот уписен рок во трите средни општински училишта, слободни уште 406 места

Во трите средни општински училишта во Струмица заврши пријавувањето и запишувањето на учениците во прва година за учебната 2017/2018 година во августовскиот уписен рок. Според официјалните податоци добиени од училиштата, во августовскиот рок се запишани 94 ученика, кои ги исполниле критериумите согласно објавениот конкурс. Во средното општинско училиште „Димитар Влахов“, се запишале вкупно 6 ученици, […]

Read More

Советот на општина Струмица ја одржа 56-та седница

    На 56-та седница на Советот на општина Струмица, беше констатиран престанок на мандатот на членот на Советот, Борче Хаџиев, поради неговото именување за в.д директор на Фондот за осигурување на депозити. Според Јосиф Христов, претседател на Советот, советниците дадоа зелено светло и на предлог одлуката за определување места за истакнување изборни плакати за […]

Read More

Во касарната „Боро Менков” одбележан Денот на Армијата

Со воена свеченост и изложување на дел од од воената опрема во кумановската касарна „Боро Менков” беше одбележана 25-годишнината од формирањето на Армијата на Република Македонија. По повод Денот на АРМ во рамките на свеченоста се одвиваше постројување на припадниците на  единиците од гарнизон Куманово, предавање на стројот на Командантот на здружено оперативната команда (ЗОК) […]

Read More

Струмица живее во ритамот на најголемата културно – уметничка и забавна манифестација Струмица опен фестивал

Дванаесетти ден Струмица живее во ритамот на најголемата културно – уметничка и забавна манифестација Струмица опен фестивал, чие годинашно шесто издание е насловено „Направено со љубов“. Во изминатите денови, струмичката и пошироката јавност уживаа во богатата фестивалска понуда која досега се реализираше на шест отворени сцени. Од изложби на фотографии, летна игранка со Паркети, италијанска […]

Read More