Струмица почна да живее во духот на вистинските културни вредности направени со љубов за шестото издание на „Струмица опен фестивал“. Фестивалските содржини започнаа пред библиотеката „Благој Јанков Мучето“, а фестивалот за отворен го прогласи вршителот на должноста градоначалник на општина Струмица, Костадин Костадинов.