Делегации на општина Крушево и ООУ „Никола Карев“ положија цвеќе на гробот на Никола Карев во споменикот Македониум. На 27 април, 1905-та година загинал првиот Претседател на Крушевската Република.

Дел од делегацијата на општина Крушево беше и  советничката од Советот на општина Крушево, Олга Спасеска и ВД директорот на НУ Историски музеј Крушево Јоргу Папакоча.