Нов уреден зелен простор за граѓани во Скопје. Град Скопје го најави новиот зелен сквер кој ќе биде реализиран во Тафталиџе.

Изминатите денови на јавната површина пред Веро Тафталиџе, започнати се активности за овој дел од градот прерасне во ново урбано зеленило кое на граѓаните ќе им служи за одмор и рекреација.


Како што информираат од Град Скопје општина Карпош е петтата од вкупно 7 -те локации во градот , кои Град Скопје ги уредува во зелени скверови, а граѓаните добиваат нови квалитетени јавни простори за одмор, релаксација и маалски дружења.

„Запуштениот простор во Тафталиџе наскоро ќе стане нова зелена површина со 50 висококвалитетни дрвја, нова урбана опрема (клупи и корпи за отпадоци) и ново осветлување. Ќе бидат поставени и реквизити и опрема за забава и анимирање на најмладите, наменети и за децата со посебни потреби. Локацијата е избрана од граѓаните како една од 7-те локации во Скопје идентификувани во рамките на Иницијативата на Скопје Лаб и УНДП што започна во 2018 година. Овој процес подразбираше директно вклучување на граѓаните не само во изборот на локациите, туку и во идентификување на нивните потреби на секоја од овие локации поединечно“, напиша на официјалниот Фејсбук профил градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов.