ММС, 25.09.2018

Петнаесетина фолклорни ансамбли, од кои седум од странство, а останатите од Македонија, настапија на 33. издание на меѓународниот фолклорен фестивал „Истибањско здраво-живо“ што се одржа од 15 до 19 септември.

Домашните и странските ансамбли традиционално прво настапија на свеченото отворање во саботата, на 15 септември во Истибања, гостуваа и во соседната Македонска Каменица, во понеделникот во Виница го заиграа најголемото оро со танци на народите, а со дефиле и со финален концерт на сите учесници Фестивалот заврши во средата вечерта на виничкиот плоштад „Ангел Винички“.

Стојко Митковски, директор на Фестивалот, вели дека, како реномиран детско-младински фестивал за учесници од 12 до 18 години, „Истибањско здраво-живо“ е дел од светските организации на УНЕСКО – ЦИОФ и ИОФ, а во изминатите 33 години на него годишно настапувале во просек по 15 до 20 домашни и странски фолклорни ансамбли, при што се склопиле многу пријателства меѓу млади луѓе од целиот свет.

Од настапите на гостите од странство

„Горди сме што Фестивалот поврза многу луѓе од целиот свет“

– Една од главните цели на Фестивалот е и зближување на нашите млади со младите од светот. Се изродија многу такви другарства и пријателства што траат и со години, се склучија и повеќе бракови. Многумина што се спријателија млади со врсници од странство сега се и семејни пријатели, па си одат на гости. Горди сме што Фестивалот поврза многу луѓе од целиот свет – истакнува Митковски.

Организатор на Фестивалот е фолклорниот ансамбл „Китка“ од виничкото село Истибања, кој го нарекуваат и амбасадор на македонскиот фолклор зашто годишно настапува на по повеќе од десет реномирани фолклорни фестивали, од кои барем половината се во странство, а на нив речиси редовно освојува награди и признанија. Ансамблот постои 43 години и има повеќе од 300 активни членови од Истибања, но и од Виница и од околните села. Ретко кој во Истибања не е игроорец или песнопоец. Изворниот фолклор се пренесува од генерација на генерација, па „Китка“ има детска, младинска и ветеренска група, а во нив играат, свират и пеат фолклористи од седум до 77 години.

Шеесетгодишниот Мијалчо Гаврилов 23 години е дел од „Китка“. Среќен е што со ансамблот пропатувал низ многу земји репрезентирајќи го македонскиот изворен фолклор. Љубовта во орото и песната ги наследил од своите родители.

– Љубовта во фолклорот ја наследив од моите родители, кои по потекло се од Блатец. Како песнопојка, мајка ми и членуваше во „Китка“, а со неа и настапуваше во странство – вели Гаврилов.

Другарувањето и зближувањето на младите во преден план

Танц на народите-големо оро на виничкиот плоштад

Задоволство од учеството на годинашното „Истибањско здраво-живо“ изразија и гостите од Литванија, Турција, Словенија, Косово, Хрватска, Бугарија и од Молдавија. Николина Лукетиќ – Делија, уметничка раководителка на КУД „Клек“ од Огулин, Хрватска, рече дека, по гостувањето во Охрид пред една деценија, ова бил втор нивни фестивал во Македонија и останале многу задоволни од седумденевниот престој во Истибања и во Виница.

– Благодарни сме им на организаторите за одличниот фестивал, но и на родителите на многу деца и млади од Виница и од Истибања, што овозможија нашите млади фолклористи да ноќеваат во нивните домови. Тоа е посебно доживување – да другаруваат, да ја почувствуваат вашата култура, да ја запознааат македонската кујна… Им беше многу убаво – потенцира Лукетиќ.

Тринаесетгодишната Петра Стипетиќ од Огулин, пак, е првпат во Македонија.

– Првпат сум тука, но запознав и се спријателив со многу луѓе. Ми беше многу убаво и повторно би дошла – истакнува Петра.

Николина Лукетиќ, Петра Стипетиќ и Ѓергана Грозданова (од лево на десно)

Чувари на обичаите, ората и песните

Ансамблот „Пиринче“ од Благоевград има 35-годишна традиција. Раководителката Ѓергана Грозданова истакнува дека во октомври годинава првпат и тие во Благоевград ќе организираат фолклорен фестивал, на кој годинава ќе настапеле само бугарски ансамбли, а в година ќе станел традиционален, па „Ќитка“ од Истибања ќе била меѓу првите поканети.

Традиционална погача и за гостите и за публиката

– Првпат сме на „Истибањско здраво-живо“. Многу сме задоволни од Фестивалот, од односот на домаќините, на другите ансамбли, од успешните концерти. Овие пет-шест дена за нас беа како празник – вели Грозданова.

Покровител на „Истибањско здраво-живо“ е Општина Виница, а Фестивалот е поддржан и од Министерството за култура. Градоначалникот Ивица Димитров на свеченото затворање, меѓу другото, истакна:

Многубројна публика на виничкиот плоштад го проследи финалниот концерт во средата на сите учесници на Фестивалот

– Она што е најважно за нас, како домаќини, е дружењето на младите фолклористи, позитвните вибрации, задоволството и насмевките на нивните лица. Наша обврска е да ги поддржуваме новите генерации да ги негуваат и чуваат обичаите, ората и песните. Тие се наше културно и историско наследство – нагласи Димитров.