Полузатворен пазар по пример на најсовремените, ќе добие Штип до крајот на годината, најави градоначалникот Јорданов

До крајот на оваа година Штип ќе добие полузатворен Градски пазар, по примерот на современите пазари, најави денес градоначалникот Иван Јордан, истакнувајќи дека проектот веќе е направен , а деновиве ќе се распише тендерската постапка за негова реализација.

  • Во годините наназад оваа потреба е нотирана, затоа што откако е изграден овој Градски пазар досега никогаш не бил реконструиран. Затоа одлучивме да издвоиме 10 милиони денари од буџетот на Општина Штип, од парите на граѓаните и оваа година да се изгради и да се заврши полузатворениот Градски пазар, вели Јорданов.

Тој нагласи дека полузатворениот Градски пазар ќе се гради на површина од 1.200 метри квадратни, а планирани се и паркинг места за граѓаните, кои ќе пазаруваат.

  • Површината ќе биде поплочена, односно избетонирана со феро бетон, според сите стандарди за ваков тип на пазар. Висината на конструкцијата е од 3,5 до 5,5 метри, која одговара на стандардите и потребите на ваков полузатворен пазар, вели Јорданов.

Градоначалникот Јорданов приликата ја искористи и за да апелира до надлежните инспекции да си ја вршат работата, бидејќи до сега најголем проблем се дивите продавачи на земјоделски и млечни производи околу Градскиот пазар кои прават штета на оние земјоделци и сточари, кои закупуваат тезги на пазарот.