На местото на некогашното училиште „Кирил и Методиј“ во центарот на Штип, наспроти градската црква, на денот на сесловенските просветители 24 мај поставен е споменик во нивна чест.

 

Споменикот е дело на уметникот Далибор Николовски и на него работел речиси половина година.