Град Скопје преку видео приказна не потсетува како изгледаше главнит град за време на рестриктивните мерки поради паднемијата со Ковид 19. На скопјани им беше овозможено да ужииваат во големиот број концерти на различни локации низ градот.

„Една година од „Култура во време на Корона“ каде Град Скопје организираше над 50 настани, со повеќе од 200 изведувачи и над 500.000 гледачи на социјалните мрежи и илјадници балкони во осум различни општини во Скопје“, напиша скопскиот градоначалник, Петре Шилегов на Фејсбук.

Кога ќе сумираме се ќе добиеме 50 концерти, 3 театарски претстави, изложби, видео арт, светлосни инсталации. Сето ова на 28 локации во 8 општини а само во еден град.

Град КСопје даде поддршка на независната културна сцена, солидарност и социјална сигурност за невработените скопски уметници, еднаков хонорар од 15.500 денари за повеќе од 200 учесници.

Сите овие 50 изведби беа роследени од над 10.000 балкони.