Измината недела за учениците од светиниколските ученици беше одржана работилници на тема „Мир, толеранција и меѓусебно разбирање“. Основните училишта во Свети Николе беа посетени од тим на невладината организација “Heavenly Culture World Peace Restoration of Light (HWPL)“ од Сеул, Јужна Кореа. При посетата беа договорени понатамошни активности кои ќе се развиваат со меѓусебна соработка.

Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), меѓународна мировна организација со филијали во 170 земји, е основана за глобален мир и прекин на војната. Исто така, таа е невладина организација во Специјален консултативен статус со Економско-социјалниот совет на ООН (ЕКОСОК) и е поврзана со Одделот за глобални комуникации на ООН (ДГЦ) и Владата  во Сеул. Со мисијата да постигне глобален мир, HWPL го спроведува своето мировно движење низ целиот свет, работејќи со својот партнер, Меѓународната група за мир на жените (IWPG) и нејзината придружна организација, Интернационал Мировна младинска група (ИПЈГ). Покрај тоа,

лидери од различни земји соработуваат како Советодавен совет за мир, и експерти од сите сфери на живот се активни како амбасадори за публицитет на HWPL. Мировното движење на HWPL ќе им го остави на идните генерации најголемото наследство – живот наместо смрт и траен мир наместо бесконечни војни.