Општината Свети Николе по три години пауза, ја возобновува ликовната колонија „Ѓуриште“, во рамките на која во текот на наредната седмица ќе творат десетина уметници од земјата и регионот.

Делата настанати на ликовната колонија  „Ѓуриште“ вообичаено се претставуваат на ликовна изложба. Колонијата е поддржана од Општина Свети Николе.