Куманово: Црвениот крст додели хуманитарна помош за семејството Мирковиќ

Црвен крст на Република Македонија – општинска организација Куманово по објавената сторија на веб порталите за социјално загрозено семејство на 14.06.2017 година излезе на терен. При оваа првична посета на семејството Мирковиќ му беа донирани прехранбено-хигиенски пакети, ќебиња, облека и обувки. Се работи за семејство кое живее во исклучително тешки услови, мајка со ментална ретардација […]

Read More

Компаниите кои вршат градски превоз ќе извршат реновирање на постојките, реагира Дамјановски

Компаниите кои вршат градски превоз во следните три години ќе извршат реконтструкција на автобуските постојки во градот, ова го соопшти градоначалникот Зоран Дамјановски како реакција на прес конференцијата на Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ кои посочија дека иако ветени, постојките се уште не биле реновирани. -Договорот е потпишан на 02.01.2017 година помеѓу давателите на услуга, превозници […]

Read More

Пуштен во употреба мостот во Долно Којнаре

Мостот на влезот во населбата Долно Којнаре денес конечно беше пуштен во употреба. Ова е патен правец кој е од големо значење пред се затоа што води кон СОУ „Киро Бурназ”, но и сточниот пазар. Проблемот со овој мост траеше со години, изградбата започна лани, а е финансиран преку ИПА фондовите со износ од 4,6 […]

Read More

МБП Куманово со ново раководство и канцеларија

Здружението за Македонско-Бугарско пријателство-МБП избра ново раководство во Куманово. За претседател беше именувана Фросина Китановска, за подпредседател Даниел Николовски а за секретар Елеонора Митровска. На свечениот момент присуствуваа председателот на МБП Петар Колев и ген.секретар Димче Петковски.

Read More

Општина Карпош и следната учебна година ќе ги издава училишните спортски сали и училиштен простор

Општина Карпош и следната учебна година ќе ги издава училишните спортски сали и училиштен простор. По пат на оглас, општината ги повика заинтересирани за издавање под закуп на училишни спортски сали и друг простор (холови и училници) во основните училишта на територија на Општина Карпош за 2017/2018 година I. – Спортските клубови треба да достават […]

Read More

Наградена драмската секција од ООУ „Вера Циривири Трена“ во Карпош

Изминатиот викенд Драмската секција на ООУ„ Вера Циривири Трена“ од Карпош, учествуваше на Меѓународниот натпревар „ Арт Ин – Велес“ година во градот Велес. Драмската секција се претстави со три претстави од жанрот  адаптирана  современа комедија во категоријата  детски аматерски театар- за ученици од категорија 2-б ( од 11-14 години). Жирито на овој меѓународен фестивал […]

Read More

Осумдесет основци од Карпош на наградно летување во Грција

И оваа година општината Карпош од својот буџет обезбеди наградно патување за 80 ученици од основните училишта од Карпош. Најуспешните ученици-спортисти, кои остварија извонредни резултати во рамки на спортската училишна лига во четирите спортови и тоа, кошарка, фудбал, ракомет и одбојка за девојчиња, заедно со најуспешните ученици-првенци на генерација, ќе бидат дел од наградното патување […]

Read More

Карпош: Јакимовски го објасни мотивот за одлуката да бидат добирани 450 метри квадратни покривен лим на ЈП „Јасен“

Градоначалникот на Општината Карпош го објасни мотивот за одлуката да бидат добирани  450 метри квадратни покривен лим на ЈП Јасен.  Јакимовски истакна дека Општина Карпош како општествено одговорна општина, преку Советот на локалната самоуправа го одобрила барањето на директорот на ЈП „Јасен“ за донацијата на покривниот лим. Градоначалникот истакна дека лично бил во воените објекти […]

Read More

Отворени градскиот базен во Куманово

Започнува втората сезона на Отворениот градски базен во Куманово. Иако временските услови се’ уште не се поволни поради свежие ноќи, сепак Општина Куманово одлучи да ја отпочне сезоната и на кумановци да им понуди место за релаксација и спас од високите температури во текот на денот. Базенот ќе работи од 10 до 18 часот, а […]

Read More

Здружението „Љубов и дом” се грижи за кучињата скитници во Куманово

Од волонтерска идеја до формирано здружение, „Љубов и дом” веќе некое време се грижи за кучињата бездомници во градот. Бројот на кучиња скитници е се поголем, па волонтерската работа веќе не е доволна за да се пружи грижа за сите нив. Членовите на здружението ги собираат кучињата од улица, ги стерилизираат, а целта на таквото […]

Read More