Закроени лозовите насади во ССОУ „Киро Бурназ“

На имотот на Средното стручно општинско училиште „Киро Бурназ” во селото Којнаре денеска беа закроени лозовите дрвца, со што традиционално се одбележа празникот Свети Трифун во присуство на наставниците, учениците, како и локалната самоуправа и свештени лица од Кумановско-осоговската епархија. Одбележувањето на празникот е традиција откако во училиштето е засаден првито лозов насад, кој претставува […]

Read More

Општина Струмица ја одбележа 145-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев

Општина Струмица ја одбележа 145-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, апостолот на македонското револуционерно движење. Пригодната свеченост се одржа пред неговиот споменик на истоимениот плоштад. За животот и делото на Делчев зборуваше Костадин Костадинов, заменик градоначалник на општина Струмица, кој меѓу другото рече: Се собравме во овој студен февруарски ден, уште еднаш да направиме достојно […]

Read More

Странски групи го потврдуваат учеството на струмичкиот карневал 2017

Струмица се подготвува и оваа година да понуди уште едно незаборавно карневалско доживување. На две недели до почетокот на карневалските празнувања се интензивираат подготовките за продолжување на оваа вековна традиција, препознатлива за градот под Царевите кули. И додека подготовките на карневалските маски финишираат далеку од очите на јавноста, бидејќи треба да бидат изненадување на главната […]

Read More

Понеделник – отворен ден со Комисијата за еднакви можности во Струмица

Центарот на заедницата на општина Струмица во рамките на својот годишен план за 2017 година ќе ја спроведе активноста „Отворени денови со советниците од одделните комисии на Советот на општина Струмица“  и тоа со Комисијата за еднакви можности. Настанот ќе се одржи на 13 февруари 2017 година (понеделник) во канцеларијата на Центарот на заедницата на […]

Read More

Во 2016 година висок процент на наплата на даноци и такси во Струмица

Во 2016 година од даноци и такси, општина Струмица остварила вкупен приход од 84.127.021,00 денари што е за 2,92 проценти помалку во однос на 2015 година. Од даноци (данок на имот, данок на промет на недвижност и данок на наследство и подарок) се остварени вкупно 74.165.490,00 денари, а останатите 9.961.531,00 денари од наплатата на такси […]

Read More

Се подготвува стратегија за социјална инклузија на млади и жени

  Конференција за креирање на локална стратегија за социјална инклузија на млади и жени во рамки на проектот „Македонска активна платформа за социјална инклузија -МАПСИ, организираше Здружението на жени „Сирма“ од Куманово. Целта на МАПСИ е да се создадат 18 локални стратегии, кои значително ќе го подобрат статусот на ранливи категотии на лица и преку […]

Read More

Нов директор во музичкото училиште и паралелка на албански јазик

Професорката по хармоника, Светлана Трајковска ќе го замени местото на Ивана Андоновска Свилар на позицијата директор во основното музичко училиште „Панче Пешев“ во Куманово. Смената доаѓа по завршување на мандатот на досегашнито директор, а Трајковска била единствениот кандидат пријавен на конкурсот од Секторот за образование при Општина Куманово. Во музичкото училиште „Панче Пешев“ моментално околу […]

Read More

Општина Тетово плански и во фази почна да го решава прашањето со депонијата

Досега приоритет на општина Тетово беше да го врати кредибилитетот на Јавното комунално претпријатие. Општина Тетово организира и собирање на сметот и од ридско планинските села работа која досега никој на ја извршуваше. Останува да се реши транспортот на сметот надвор од градот за што Општина Тетово урбанизираше неколку локации за кои сметаше дека се […]

Read More

Во тек е пријавувањето за учество на интернационалната карневалска поворка која ќе се одржи на 25 февруари

Карневалските празнувања во Струмица оваа година ќе се одржат од 22 февруари и ќе започнат со детскиот маскенбал, а ќе завршат на први март со традиционалните обичаи по повод празникот Тримери. Главната интернационална карневалска вечер ќе се одржи на 25 февруари. Организациониот одбор веќе го објави повикот за пријавување за учество на интернационалната карневалска поворка.

Read More

Започна увидот за проценка на штети во општина Струмица

Вчера, Комисијата формираше две поткомисии, составени од стручни лица, од кои едната  во текот на утрешниот ден, ќе продолжи да врши увид во Куклиш, а другата во останатите населени места во општина Струмица. Инаку, до Општина Струмица пристигнаа преку  60  барања за утврдување и проценка на штета, од кои дури 45 се од граѓани на […]

Read More