Сообраќајна лектира за основците од Карпош

Општина Карпош во соработка со Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата (РСБСП), започна едукативна кампања кај основците, за безбедноста во сообраќајот. За таа цел денеска, раководителката на Секторот за дејности од јавен интерес од Општина Карпош, Анета Марковска-Илиевска, им подели на третоодделенците од ООУ „Лазо Трповски“, информативен материјал насловен како „сообраќајна лектира“, потсетувајќи […]

Read More

Се бетонираа улици во градот и населеното место Попчево

Општина Струмица и денеска продолжи со планираните градежни активности. Во населеното место Попчево извршено е бетонирање на една улица и бетонирани се џеб на улицата „Пиринска“ и џеб на улицата „Димитар Влахов“ во градот. Во наредните денови ќе се продолжи со планираните актовности согласно Програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици на […]

Read More

Традиционален есенски крос на кејот на Вардар

Традиционално, по деветти пат на кејот на реката Вардар се одржа атлетскиот крос турнир. Градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски истакна дека локалната самоуправа постојано вложува во најмладите, токму преку поттикнување на спортскиот дух. „Многупати сум ви напоменал, и пак ќе нагласам дека преку спортот вие се надградувате како личности, и созревате. Преку активното занимавање […]

Read More

И Струмица ја одбележува „Европска недела на мобилност“

Во организација на  општина Струмица, еколошкото друштво „Планетум“ и велосипедскиот клуб „Актив“ од Струмица, а во рамките на Европската недела на мобилност, која се одржува и одбележува насекаде низ светот, вчера беше одбележан 22 септември – Светскиот ден без автомобили. На велосипедистите кои се собраа на градскиот плоштад, со својот велосипед, им се придружи и […]

Read More

Карпош со официјални податоци за загаденоста на воздухот

Според официјалните податоци на Министерството за животна средина и просторно планирање  кои излегоа со релевантни извештаи од месечните мерења од повеќе мерни станици за квалитет на воздух, утврдено е дека нема отстапки од референтните вредности на загадување. За таа цел, функционира и мерната станица во Општина Карпош, поставена во основното училиште Петар Поп Арсов. Графичкиот и табеларен приказ на ПМ 10 честички и […]

Read More

Бизнис можности и потенцијали на Општина Струмица

Општина Струмица го поддржува новиот тренд на одржлив развој, преку поддршка на малите и средна претпријатија и идентификување на можностите и потенцијалите за инвестирање во регионот. Одделението за Меѓународна соработка и Европски фондови, во рамки на спроведување на проектот „Бизнис Мрежа С-К-К”, посветено работи на унапредување на овие процеси преку различни активности, а една од […]

Read More

Нови 13 дефектолози за училиштата во Карпош

Општина Карпош  во соработка со УНДП и Агенцијата за вработување на Република Македонија, како и со директорките на осум основни училишта од Општината, потпиша Меморандум за реализација на проектот „Карпош  за еднаквите во училиштата“. Како што нагласи градоначалникот на Општината  Стевчо Јакимовски, локалната самоуправа, постојано апелирала за ангажирање на стручни дефектолози кои ќе работат со […]

Read More

Општина Струмица: Се асфалтираа улици во Муртино и Вељуса

  Привршува реализацијата на првата фаза од асфалтирањето на улиците во населените места, согласно Програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици за 2017 година на општина Струмица. Деновиве се асфалтираше во населените места Муртино и Вељуса. Во досегашната реализација на овој градежен зафат, финансиран од општинскиот буџет, асфалтирани се улици во населените […]

Read More

Стипендии за најдобрите ученици и спортисти

„Општина Карпош секогаш ги помагала, а и понатаму ќе ги помага талентираните спортисти и ученици”. Ова денеска го најави првиот човек на Општина Карпош Стевчо Јакимовски, на свеченото доделување на стипендии за талентирани ученици и спортисти во просториите на основното училиште ,, Братство “. На свечената манифестација, Јакимовски, во присуство на директори, ученици и родители додели […]

Read More

Во кумановско помал интерес за мерката „Млад земјоделец”

Петнаесет земјоделци од Куманово, Липково и Старо Нагоричане се пријавиле во утврдениот рок за користење средства од мерката „Млад земјоделец”, информираа надлежните од Подрачната единица на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството. Оваа година се пријавиле значително помал број заинтересирани земјоделци во однос на претходната година. Младите земјоделци од овие три општини, објаснуваат од […]

Read More