„Паркиралишта Струмица“ поставува заштитни столпчиња на дел од тротоарите во градот

Јавното претпријатие „Паркиралишта Струмица“ започна со поставување на заштитни столпчиња на тротоарите на неколку локации во градот за зголемување на безбедноста во сообраќајот. Поставувањето на столпчињата започна од тротоарот на улицата „Ванчо Китанов“ од страната на основното општинско училиште „Сандо Масев“, а продолжува на улиците „Панче Пешев“ кај медицинскиот центар, „24-ти Октомври“ кај ЈПКД „Комуналец“ […]

Read More

Струмица: Ќе се асфалтираат улици во 10 населени места

Согласно програмата за изградба и реконструкција на локални патишта и улици на општина Струмица за 2017 година, започнаа подготвителните активности за асфалтирање на улици во населените места. Од Одделението за комунални работи информираа дека во првата фаза ќе бидат асфалтирани 14 улици во населените места Габрово, Дабиле, Куклиш, Рич, Градско Балдовци, Костурино, Добрејци, Муртино, Вељуса […]

Read More

Струмица: Заврши пријавувањето и запишувањето во августовскиот уписен рок во трите средни општински училишта, слободни уште 406 места

Во трите средни општински училишта во Струмица заврши пријавувањето и запишувањето на учениците во прва година за учебната 2017/2018 година во августовскиот уписен рок. Според официјалните податоци добиени од училиштата, во августовскиот рок се запишани 94 ученика, кои ги исполниле критериумите согласно објавениот конкурс. Во средното општинско училиште „Димитар Влахов“, се запишале вкупно 6 ученици, […]

Read More

Во првите шест месеци од годинава решени се 608 проблеми на граѓаните преку „Систем 48“

Општинскиот сервис за пријавување на комунални проблеми „Систем 48“ континуирано се потврдува како вистински партнер на граѓаните преку кој се решаваат нивните проблеми. Само во првите шест месеци, преку „Систем 48“ биле решени 608 проблеми од вкупно 702 пријавени. Останатите 94 се проследени до надлежните служби бидејќи за нивно решавање било потребно подолго време од […]

Read More

Улицата „Среќко Пужаљка” доби нов асфалт

Продолжува проектот за реконструкција на улиците во централното градско подрачје. Во завршна фаза влегува и улицата „Среќко Пужаљка”, на која активно се работи деновиве и покрај високите температури. Како што истакна градоначалникот Дамјановски, кој  направи увид на активностите на терен, сепак се почитуваат препораките за заштита на работниците од топлото време, па градежните активности паузираат […]

Read More

Отворена спортско-рекреативната зона во Куманово

На градскиот кеј во Куманово официјално беше отворена седмата  „активна зона”,  за промоција на активниот начин на живот и добробит на заедницата. Зоната во Куманово е втора од вкупно пет кои годинава се донираат низ неколку градови во Македонија, а донирана е на барање на граѓаните на Куманово и е резултат на повеќемесечни подготовки. Градоначалникот […]

Read More

Реконструирано детското игралиште во Карпош 4

Општина Карпош денеска го реконструираше детското игралиште на улица Вич бр. 10, кое неодамна беше вандализирано од страна на непознати сторители. За таа цел, целосно се обновени детските лулашки  и клацкалки, како и урбаната опрема која се наоѓа во рамките на игралиштето. Локалната самоуправа повторно апелира до граѓаните, совесно да се однесуваат кон реквизитите кои […]

Read More

Поставен е втор слој асфалт на улицата „Сава Ковачевиќ“

На улицата „Сава Ковачевиќ“ во Струмица, на потегот од улицата „11 Октомври“ до улицата „Моша Пијаде“, поставен е втор слој асфалт. Асфалтирањето се реализираше согласно Програмата за улици и патишта на општина Струмица, а на вкупна површина од 1.400 метри квадратни. За овој градежен зафат беа обезбедени средства од општинскиот буџет.

Read More

Струмица: Во јуни решени 114 проблеми преку „Систем 48“

  Во општинскиот сервис „Систем 48“ во текот на месец јуни биле пријавени вкупно 143 пријави од страна на граѓаните за проблеми од повеќе области. Од нив  решени се 114 пријави, а останатите 29 пријави се во процес на решавање, бидејќи за истите е потребно повеќе време од вообичаеното 48 часа. Најголем број од пријавите […]

Read More

Се поставија контејнери за стаклен отпад во градот

  Во Струмица поставени се  контејнери наменети само за стаклен отпад. Овие специјализирани контејнери се поставија во заедничка соработка меѓу јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ и фирмата одговорна за отпад од пакување „Пакомак“ од Скопје. Според Бранко Ѓоргиев, раководител на единицата „Чистота“, поставени се 15 контејнери на исто толку локации во близина на ресторани […]

Read More