Се чистат дивите депонии во Општина Куманово

Општина Куманово ја започна третата акција за чистење на дивите депонии во градот. Екипи на ЈП „Чистота и зеленило” се ангажирани на 5 локации и тоа: Стари Лозја, Добиточен пазар, Менкова колиба, реката Којнарка и Перо Чичо. „Ги повикуваме граѓаните да го почитуваат комуналниот ред и дисциплина и да се воздржат од фрлање отпад и […]

Read More

Општина Куманово ќе ја субвенционира гасификацијата на домаќинствата

Општина Куманово ќе се справува со загадениот воздух и заштитата на животната средина со субвенционирање на домаќинствата што ќе користат гас. „Секој граѓанин којшто ќе одлучи својот дом да го приклучи на гацификација, таму каде што постојат технички услови,  ќе добие субвенции од Општината во висина од 150 евра. Сметката за приклучок ќе биде намалена […]

Read More

Струмица: Започнаа градежните работи за санација на поројот на улицата „Првомајска“

По целосното завршување на неопходните подготовки, започнаа градежните работи за санација на поројот, односно, потпорниот ѕид на улицата „Првомајска“ кој пред дваесетина дена беше оштетен од обилните дождови. На терен со своите соработници беше и градоначалникот Коста Јаневски кој рече дека тој и Општината ќе бидат целосно во служба на граѓаните и не само овој, […]

Read More

Куманово: Секторот за превенција го одбележа 9 Декември

Со заедничка патрола на полицијата и родителите, која изврши обиколка на неколку ноќни клубови и места каде излегуваат младите, синоќа Секторот за превенција при СВР Куманово го заокружи одбележувањето на Денот на превентивното работење на полицијата. Отсекот за превенција е формиран на 9 декември 2008 година, на Денот на превентивното работење на полицијата, кога првите […]

Read More

Општина Струмица и „Комуналец“ ќе спроведат ЕКО акција по повод новогодишните празници

Јавното претпријатие за комунални дејности „Комуналец“ и општина Струмица започнаа со реализација на големата ЕКО акција во пресрет на новогодишно – божиќните празници. Во првиот ден од акцијата која што се реализираше во населбата Карпош собрани се 18 метри кубни разновиден отпад.

Read More

Со средства од ЕУ ИПА грантот за рурална инфраструктура ќе се адаптираат постоечки објекти во градинки во Муртино и Куклиш

Заради изработка на документ за оценка на проектот „Адаптација на постоечки општински објекти во детски градинки” во две рурални населени места во општина Струмица, претставници од тимот на здружението на граѓани „Центар за промоција на одржливи земјоделски практики и рурален развој“ (ЦеПроСАРД), ангажирани од МСИП проектот за подобрување на општинските услуги при Министерството за финансии […]

Read More

Јаневски избран за претседател на Советот за развој на Југоисточниот плански регион

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, е избран за претседател на Советот за развој на Југоисточниот плански регион. Изборот се изврши вчера на првата конститутивна седница на која беше утврден и составот на Советот, односно, беа верифицирани мандатите на членовите, кои беа запознати и со политиката за рамномерен регионален развој и аплицирање за регионални проекти […]

Read More

Градоначалникот Јаневски оствари средба со постојаниот координатор на ОН, Луиза Винтон

Градоначалникот на општина Струмица, Коста Јаневски, оствари средба со постојаниот координатор на Обединетите нации и постојан претставник на УНДП во Република Македонија, Луиза Винтон. На средбата се разговараше за реализацијата на тековните проекти, но и за проектите кои се планирани да се реализираат во рамките на соработката меѓу општина Струмица и УНДП во наредниот период. […]

Read More

Продолжува проектот за регулација на речното корито на Липковка

Увид на работата во доизградбата и уредувањето на речното корито на Липковка денеска изврши постојаниот претставник на УДНП во Македонија, Луиза Винтон заедно со градоначалникот на Општина Куманово, Максим Димитриевски. Проектот е финансиран токму од УНДП, а се реализира со помош на локалната самоуправа. Воедно Винтон како почесен граѓанин на Куманово првата официјална посета на […]

Read More

Коста Јаневски ја презеде функцијата градоначалник на општина Струмица

    Вршителот на должноста градоначалник на општина Струмица, Костадин Костадинов, вчера, му ја предаде градоначалничката функција на д- р Коста Јаневски, кој од денеска е новиот градоначалник на општина Струмица. Јаневски ја презеде функцијата по добивањето на решението за избор од Општинската изборна комисија. Костадинов кој осум месеци ја извршуваше градоначалничката функција, на примопредавањето […]

Read More