Се чистат дивите депонии во Општина Куманово

Општина Куманово ја започна третата акција за чистење на дивите депонии во градот. Екипи на ЈП „Чистота и зеленило” се ангажирани на 5 локации и тоа: Стари Лозја, Добиточен пазар, Менкова колиба, реката Којнарка и Перо Чичо. „Ги повикуваме граѓаните да го почитуваат комуналниот ред и дисциплина и да се воздржат од фрлање отпад и […]

Read More

Куманово: Граѓаните и газдите да пријават данок на имот и комунална такса за фирма во Општината

Општина Куманово ги повикува граѓаните и сопствениците на фирмите до крај на месецот да поднесат даночни пријави за утврдување данок на имот и на комунална такса за фирма (назив) на деловна просторија односно деловна единица за 2018 година. Даночната пријава за утврдување на данок на имот за 2018 година (образец ДИ) поднесува даночен обврзник (правно […]

Read More

Најголем дел од странските карневалски групи го потврдија учеството на карневалот 2018

Организациониот одбор на Струмичкиот карневал е во интензивни подготовки за годинашното издание на најпозната карневалска манифестација која годинава ќе ќе се одржи од 14 до 21 февруари. Според Александар Цицимов, претседател на Организациониот одбор, досега, најголем дел од странските карневалски групи го потврдиле своето учество, а ќе се стимулира учеството на нови домашни карневалски групи. […]

Read More

Општина Струмица ја следи состојбата со загаденоста на воздухот и превзема мерки

Во врска со информациите за енормното загадување во општина Струмица со ПМ10 честички, општина Струмица ја информира јавноста дека подолг временски период ја следи и анализира состојбата со загаденоста на воздухот на територијата на општина Струмица и превзема мерки. Конкретно заради транспарентност и отчетност, а се’ со цел заштита на животната средина, во соработка со […]

Read More

Прослава на Бадник на градскиот плоштад во Куманово

На градскиот плоштад Куманово,  се одржa  традиционалната прослава на христијански празник Бадник, во организација на СДСМ. За разлика од минатите празници оваа година не се палeше бадниковиот огин, поради загаденоста на воздухот во градот. Прославата ќе започне во 20.30 часот, а на граѓаните ќе им бидат поделени 400 лепчиња, во кои ќе има еден златник […]

Read More

Општина Струмица ја посетија дечиња од Струмичката епархија и испеаја коледарска песна

Во пресрет на големиот христијански празник Божик и негувањето на традиционалните обичаи, општина Струмица ја посетија дечиња од Струмичката епархија и пред градоначалникот Коста Јаневски и вработените ја испееја коледарската песна „Вечниот бог“. Заблагодарувајќи им се за посетата, Јаневски им посака се најубаво и им подари коледарски пакетчиња. Отец Јаков од Струмичката епархија рече дека […]

Read More

Градоначалникот Јаневски на традиционалниот хуманитарен божиќен концерт „Божиќна евровизија“

Во центарот за култура „Антон Панов“, се одржа традиционалниот хуманитарен божиќен концерт во организација на Младинскиот совет, а под покровителство на општина Струмица. На концертот насловен „Божиќна евровизија“ учествуваа седумдесет ученици од средното општинско училиште „Јане Сандански“ кои под менторство на  професорите Анита Станковска, Денис Кирчанов и Полина Ашикова изведоа познати евровизиски хитови. Во полната […]

Read More

Општина Струмица ја потврди поддршката на социјално загрозените семејства

  Градоначалникот Коста Јаневски, покрај новогодишни пакетчиња на сто деца од социјално загрозени семејства, а кои следат настава во основните општински училишта, подели прехранбени пакети на социјално загрозени семејства од општина Струмица. Овој хуманитарен чин пред новогодишно – божиќните празници го реализираа Банката за храна Македонија, општина Струмица и Организацијата на жени од Струмица. Во […]

Read More

Општина Куманово ќе ја субвенционира гасификацијата на домаќинствата

Општина Куманово ќе се справува со загадениот воздух и заштитата на животната средина со субвенционирање на домаќинствата што ќе користат гас. „Секој граѓанин којшто ќе одлучи својот дом да го приклучи на гацификација, таму каде што постојат технички услови,  ќе добие субвенции од Општината во висина од 150 евра. Сметката за приклучок ќе биде намалена […]

Read More

Куманово: Помош во храна и облека за Нова година за најсиромашните семејства

Триесетина најзагрозени семејства од општините Куманово и Старо Нагоричене, добија помош за новогодишните празници од општинската организација на Црвен Крст- Куманово. „Во предновогодишниот период Црвен крст Куманово се погрижи во рамките на своите можности да обезбеди пакети со храна, хигиена и облека за 30 социјално најзагрозени семејства од градот и општината Старо Нагоричане“,  соопштуваат од […]

Read More